Kalau Si Kecil Gagap dan Lambat Bercakap

Melihat perkembangan si kecil membesar merupakan pengalaman terindah kurniaan dari Tuhan. Sejak lahir, si kecil akan belajar senyum dan ketawa apabila orang tuanya bercakap dengannya. Menjelang umurnya 1 tahun, si kecil mula bercakap dengan bahasa lucunya. Pada usianya 2 tahun, dia mula bercakap lancar. Apatah lagi apabila dia sudah 3 tahun, anak-anak boleh memberitahu tentang… Continue Reading

Baby Carrier yang Mana Sesuai untuk Bayi Saya?

Baby carrier atau pengendong bayi telah digunakan secara turun-temurun di kebanyakan negara dan ia memudahkan urusan harian ibu. Hari ini, kesedaran di kalangan ibu atau ayah mahu mengendong bayi dengan selamat semakin tinggi. Namun, ada di antaranya berasa dilema tidak tahu memilih alat pengendong mana yang lebih sesuai untuk bayi mereka. Terdapat beberapa tips menarik… Continue Reading

Menggendong Bayi Ketika Bencana

* Menggendong Bayi Ketika Bencana ** PERHATIAN! Kaedah-kaedah yang dikongsikan ini bertujuan untuk membantu proses evakuasi ketika bencana. Pastikan anda mematuhi langkah-langkahkeselamatan yg disediakan oleh pasukan penyelamat. PLEASE wait for help to arrive. Alat-alat serta kaedah menggendong ini hanyalah untuk kegunaan ketika bencana. Ia tidak sesuai digunakan dalam situasi normal. ——————————————————————- Babywearing during a Disaster…. Continue Reading

Pendidikan Akhlak Melalui Penyusuan

Iryani Ahmad seorang WAHM yang suka menulis. Penulis ebuku bertajuk Bersalin Alami dan penulis artikel di Adrinis, Lemary, Siraplimau dan Ohibu. Alangkah indahnya seorang anak yang membesar dihiasi dengan peribadi yang berakhlak mulia. Anak yang mempunyai budi pekerti mulia ini akan mengangkat umat Islam kepada kemuncak yang tinggi sebagai masyarakat yang beradab Islam yang mulia…. Continue Reading

Activiti Cuti Sekolah : Day 1 – Spring Cleaning

Bilik tidur Khayra

Yeayyyy. Untuk Khayra dan Adyan. Waaaaaa untuk ummi dan abah. hehehehe Cuti sekolah dah bermula. Saya jenuh memikirkan apa la aktiviti nak buat dengan anak-anak syurga saya ni. hehehehhe Nak masukkan kem cuti sekolah umur pula tak sesuai and mostly offer untuk kanak-kanak umur 7, 8 tahun dan ke atas. Hehe tapi ok je. Fikir… Continue Reading