~ Jadual Panduan Pemakanan Mengikut umur ~

Ni jadual memberi makan mengikut umur… boleh dijadikan panduan…. :)) Masa usia 6 Bulan Mula menerima makanan pepejal. Yang Sesuai?Makanan lembut * Bubur nasi dikisar * Bijirin untuk bayi (jenis beras) * Buah dan sayur yang dimasak dan dilecek atau dikisar. Kekerapan? * 2 -3 sudu besar untuk setiap hidangan. (Waktu makan) * 2 kali… Continue Reading

~ Makan Guna Botol Susu? Betul ke ni? ~

Apala yang aku buat ni kan? cari2 pasal sume2 ni.. kasi je la anak tu makan.. makan je pape yang ptt.. tak perlu nak susah2 kan diri nak cari info bagai… why so fussy digging around all info about FOOD? well… its me.. i have to find something to read.. something to share… something to… Continue Reading

Khayra dah ready ke belum?

Khayra is nearly 6 months.. just a few days je… i’m searching for her food, what is suitable what is not.. what time she should eat, when she start eating and what should i give her first? cookies? pure porridge or porridge+vege or +fruits? i dont know yet.. what i want is just the best… Continue Reading